Grupetto is een ensemble van viool, altviool, piano, klarinet en cello en stelt zich als doel waardevolle (ontspannings)muziek uit de voorbije eeuw te doen herleven.

Na 4 jaar opzoekingswerk brachten zij in 1996 als eersten de oorspronkelijke muziek die werd gespeeld op de Titanic, weer tot leven. Met het Titanicprogramma speelde Grupetto gedurende drie seizoenen ruim 150 concerten. Hier, hier en hier kan u filmfragmenten bekijken.

Na het succes van het Titanic-project begonnen zijn aan een tweede historische muzikale ontdekkingstocht, dit keer rond filmdiva en zangeres Marlene Dietrich.

Het derde project was 'In Flanders Fields', een indringende, zij het muzikaal zeer aangename multimediavoorstelling over de absurde gruwelijkheid van de Eerste Wereldoorlog. Met dit laatste programma werd Grupetto passend uitgeroepen tot het huisensemble van het Memorial Museum Passchendaele 1917 te Zonnebeke.

Op hun zoektocht nog dieper in het collectieve Vlaamse geheugen kwamen ze vorig jaar terecht bij het middeleeuwse Vlaamse dierenepos Reynaert de vos, wat resulteerde in het muziektheaterprogramma  'Reynaert, rossestreken!'

Naar aanleiding van 100 jaar Titanic besloot Grupetto zijn eerste en erg succesvolle muziektheaterproductie te hernemen en hiermee het publiek opnieuw de kans te geven kennis te maken met de authentieke muziek die gespeeld werd tijdens de korte reis van het
bekendste schip uit onze westerse geschiedenis. Voor deze herneming wordt beroep gedaan op de bekende Vlaming Kurt Van Eeghem om het verhaal van de Titanic te vertellen.

Grupetto was in het herdenkingsjaar 2012 een tweede maal te gast in
het Titanicstadje Cobh in Ierland en werd internationaal geselecteerd
om als enige de originele Titanicmuziek te spelen tijdens de Titanic
Memorial Cruise, van Southampton tot New York, met als hoogtepunt
hun optreden tijdens de plechtigheid boven de Titanic-wraksite.


Grupetto vzw - Bergstraat 20 - B-9660 Brakel - BelgiŽ-Europa - Grupettofoon/fax +32(0)55/42.76.50 - email info@grupetto.be